Laster Arrangementer

« Alle arrangementer

  • Beklager. Denne arrangement har allerede funnet sted.

St. Hallvard kirke

19. april 2017 kl.07:00 - 19:00
|Andre datoer (Se alle)
St. Hallvard kirke

Innvendig er kirkerommet sirkelformet. Taket har en omvendt betongkuppel. Et symbol på guds nærvær og religionens introverte side.

Arrangement Navigasjon

I tillegg til de datoene som er lagt inn i Påske og pasjonskalenderen er St. Halvard kirke åpen alle øvrige datoer i perioden 18.4 til 4.6 kl 07-19.

Vi gjør oppmerksom på at kirkerommet er kontinuerlig i bruk av mennesker som søker stillhet, messefeiring og ulike andaktsformer som skrifte og tilbedelse (hverdager kl 17-19). Vi ber derfor besøkende om å vise hensyn i den forbindelse.

Opplev arkitekturperlen tegnet av Kjell Lund og Nils Slaatto. Innvendig er kirkerommet sirkelformet. Taket har en omvendt betongkuppel. Et symbol på guds nærvær og religionens introverte side. Kirken vakte meget stor oppmerksomhet i fagkretser da den sto ferdig i 1966 og er belønnet med flere arkitekturpriser; herunder Sundts premie 1966-69 og Houens fonds diplom i 1975. Utenfra er bygget firkantet, strengt og innadvendt. Men midt i ligger kirken, den er sirkelrund og pakket inn i den firkantede klosterbygningen. Rommet er dekket av et skall som henger ned og gir laveste høyde der det tradisjonelt er høyest. St. Hallvard kirke er menighetskirke for Oslo østre katolske menighet, og ble drevet av fransiskanerne frem til 1. september 2008. Altertavlen er malt av Anne-Lise Knoff i 1986 og forestiller krusifikset fra San Damiano-kirken i Assisi (nå i Santa Chiara, men det er en kopi i San Damiano). Knoff har tatt med enkelte særegne detaljer som at Frans av Assisi er malt inn i krusifikset. Knoff har også malt altertavlen i Sakramentskapellet, inspirert av en altertavle i Hedalen stavkirke.

Byantikvarens begrunnelse for fredningen: Mellom høye blokker på Enerhaugen ligger en kirke og et kloster som er ukjent for de fleste. St. Hallvard kirke og kloster er på en helt unik måte tilpasset stedet og den katolske kirkes virksomhet i byen. Kirken og klosteret ble allerede fra det sto ferdig i 1966, hyllet av arkitekter og arkitekturkritikere som et av de viktigste anleggene i vår arkitektur fra det 20. århundret. De høye arkitektoniske verdiene i St. Hallvard kirke og kloster ligger i den nyskapende sammenstillingen av arkitektoniske former. Anleggets robuste og lukkete form og den frie beliggenheten ”på klippen”, gjør at det trer klart frem mellom Enerhaugens femten etasjers høyblokker. Kirkens meget omtalte innvendige, hengende kuppel er et nyskapende arkitektonisk grep som både forsterker kirkerommets sakrale funksjon og som ikke minst gir kirkerommet høy opplevelsesverdi i tillegg til de åpenbare arkitektoniske. (kilde Byantikvaren i Oslo)

Forfatterkonseptet 7 – 7

Forfatteren Steinar Opstad deltok i forfatterkonseptet 7-7 i 2014. Opstad opplevet St. Hallvard kirke som arkitektur. Deretter skrev han diktet Under en omvendt himmel. Innvendig er kirkerommet sirkelformet. Taket har en omvendt betongkuppel, eller «om du vil», et skall som henger ned og gir laveste høyde der det tradisjonelt er høyest:

Under en omvendt himmel

St. Hallvard kirke

 

Kjære Gud, forby meg å skrive bønner

som lyder som dikt

her jeg står i huset de sier er ditt

 

Hvordan forvandle tomhet til Gud

eller Gud til en omvendt kuppel

og ikke et spir synlig for verden,

 

en kuppel av grå betong

fylt med miskunn, nei, fylt

med dueskitt, regn og solens varme

 

Den som ser gjør rett i å leve bortvendt

det er hans rett, og hans rett

skal bli hans skjebne

 

og enda står jeg her og priser et usynlig

måltid  og lar tusen år gamle bønner

fylle munnen så en varme brer seg i

kroppen

 

I huset de kaller ditt ber jeg ikke lenger

om hvordan ordene i bønnene mine

skal lyde:

en bønn får lyde som den vil

 

og Guds tak kan strekke seg oppover,

som et spir eller taket kan falle ned

som en regndråpe mot en åpen

håndflate

 

Her link til tekstheftet 7 – 7 hvor Opstads tekst Under en omvendt himmel inngår: http://tinyurl.com/ofsoaod

Detaljer

Dato
19. april 2017
Tid
07:00 - 19:00
Kategorier for Arrangement
,

Region

Oslo og Akershus

Arrangør

St. Hallvard menighet

Arena

St. Hallvard kirke
Enerhauggata 4
Oslo, 0651 Norge
+ Google Map