Laster Arrangementer

« Alle arrangementer

  • Beklager. Denne arrangement har allerede funnet sted.

Pasjonskonsert: Christ lag in Todes Banden.

14. april 2017 kl.19:00
Skien kirke

Verk av Johann Sebastian Bach, Arvo Pärt og Trond Kverno.

Sangere

Silje Vatne Heggem

Anne Lise Sydnes

Arild Bakke

Alexander Cadden

Musikere

Wiggo Dahl, fiolin

Karolina Wisniewska, orgel og klave

Billetter

Kr 100,- i døra

Om Bachs kantate Christ lag in Todes Banden

Dette er sannsynligvis et av Bachs tidlige verk, av komposisjonsstilen å dømme fra før hans tid i Mühlhausen (1707/1708) og sannsynligvis oppført 1. påskedag 24. april 1707 som en offentlig audition i forbindelse med jobbsøknaden i Mühlhausen.Riktignok finnes det bare avskrifter fra Leipzig-årene 1724 og 1725, så det finnes ingen sikkerhet rundt detaljene om den opprinnelige versjonen.

Bach oppførte Christ lag in Todes Banden også påsken 1724 og 1725 i Leipzig. Versjonene er ganske like, den fra 1725 er bare tilføyd et ekstra kor av zinker og posauner som forsterket sangstemmene colla parte. Mühlhausen-versjonen kan ha hatt en annen avslutningssats enn den bevarte firstemmige versjonen fra påsken 1725. Kantaten avsluttet en serie koralkantater som Bach startet med sin andre kantatesyklus i Leipzig. Den siste nykomponerte koralkantaten i syklusen var Wie schön leuchtet der Morgenstern BWV 1 for palmesøndag, før Bachs produksjon av koralkantater brått stoppet og han måtte fylle resten av årets syklus med nødløsninger.

Teksten er basert på en koral av Martin Luther. Luther baserte melodien på en påskesalme fra 1100-tallet, Christ ist erstanden som igjen, både når det gjelder tekst og melodi, er inspirert av en gregoriansk sequentia fra 1000-tallet, Victimae paschali laudes. Luthers koral ble bearbeidet og utgitt av Johann Walter i koralboken Geystliches gesangk buchleyn (1524).

Kantatens åtte satser utgjøres av de sju strofene i Luthers tekst samt en kort innledende sinfonia. Alle satsene siterer koralmelodien.

Om Skien kirke – arkitektur og visuell kunst

Skien kirke er et nygotisk kirkebygg fra 1894. Kirken er hovedkirke i Skien prosti og har 1400 sitteplasser. Kirken er 47 meter lang med en tårnhøyde på 68 meter, den innvendige høyden er 17 meter. Den er tegnet av arkitekt Hagbarth Martin Schytte-Berg.

Dagens kirke ble bygget med utgangspunkt i forventninger om at Skien skulle bli et bispesete og at den nye kirken skulle bli domkirke, noe som ikke skjedde. Under den andre verdenskrigen omdefinerte riktignok Quislings okkupasjonsregjering kirkesognene, og Skien kirke ble kalt domkirke frem til krigen var over og den tidligere, geografiske kirkeordningen ble gjeninnført.

Bildet til venstre for koret – Kristi nedleggelse i graven – er en kopi av Michelangelo Merisi da Caravaggios original som i dag henger i den pavelige malerisamling i Roma.ovedtårn, og er kledt med rød teglsten og med glasert tegl som markerer fasadebånd og bueslag.

Detaljer

Dato
14. april 2017
Tid
19:00
Kategorier for Arrangement
, ,

Region

Agder og Telemark

Arrangør

Skien menighet

Arena

Skien kirke
Kirkegata 1
Skien, 3717 Norge
+ Google Map