Laster Arrangementer

« Alle arrangementer

  • Beklager. Denne arrangement har allerede funnet sted.

Pasjonskonsert

14. april 2017 kl.19:00
Arendal Trefoldighetskirke

Med Gabriela Csepregi – sopran, Henriette L. Børven – fiolin, Karin Thorsen – lesning og Tim Harry Blomberg – orgel.

 

Program

Musikk av Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph og Johann Sebastian Bach.

Om Trefoldighetskirken i Arendal

Trefoldighetskirken i Arendal (1888) er en basilikal korskirke i nygotikk med korte korsarmer og 1200 sitteplasser. Kirken omtales også som Skagerrak-katedralen.

Kirken er en menighetskirke som ligger på Tyholmen i Arendal sentrum. Den ble ble vigslet i 1888 av biskop Jacob Sverdrup Smitt etter å ha blitt tegnet av Christian Fürst med tyske forbilder. Dagens trefoldighetskirke avløste en bykirke i klassisisme tegnet av Chr. H. Grosch som enda den bare var 52 år var blitt altfor liten.

Trefoldighetskirken er en av Norges største kirker. Største bredde er 54m og største lengde er 92m. Tårnet med spiret er 87m høyt og bare Nidaros domkirke rager høyere. Kirken er orientert nord syd og ikke øst vest, som er den tradisjonelle kirkeorienteringen. Årsaken til dette var behovet for innpasning i den eksisterende byplanen. Kirken er Arendal bys tredje kirke. Den er en nesten tro kopi av St. Gertraud Kirche i Hamburg tegnet av den tyske arkitekten Johannes Otzen.

Kirken er det første nedslaget i Norge av bearbeidete nygotiske kirker som var utviklet av tyske arkitekter for lutherske kirkehus etter Eisenacher regulativet fra 1861.

Kirken har et langkirkepreg med grunnplan som et latinsk kors og er laget slik at det dannes et sentralrom i krysset. Dette er oppnådd ved et bredt hovedskip og smale sideskip. Brede, men grunne korsarmer er plassert nær koret. Korbuen er skråskåret slik at koret åpner seg mot menigheten og den brede bueformen gir koret en ekstra tydelig markering.

Visuell kunst i kirken

Alterbildet er malt av August Eiebakke med motiv Himmelfarten, eller Kristus forlater disiplene.

Ved døpefonten finnes et flamsk 1500-talls maleri med motiv De hellige tre kongers tilbedelse. Dette er en kopi av et maleri av en tolkning i kobberstikk av Cornelius Galle (1500-tallet). Originalen ble malt av Giovanni Stradanus (Jan van der Straat). Dette maleriet ble malt på slutten av 1600-tallet.

Detaljer

Dato
14. april 2017
Tid
19:00
Kategorier for Arrangement
, ,

Region

Agder og Telemark

Arrangør

Trefoldighet menighet i Arendal

Arena

Arendal Trefoldighetskirke
Friergangen 2
Arendal, 4836 Norge
+ Google Map