Laster Arrangementer

« Alle arrangementer

  • Beklager. Denne arrangement har allerede funnet sted.

Pasjonert Bach

12. april 2017 kl.19:00
Grønland kirke

Pasjonskonsert med musikk for Den stille uke av Johann Sebastian Bach. Kamilla Ræder Kvarstein, cello Olav Rune Bastrup, orgel.

Fri entre

Program

Koralpartita over pasjonssalmen Sei gegrússet, Jesu gütig

Cellosuite nr 2 og 5 i d-moll og c-moll (utdrag)

An Wasserflússen Babylons

O Mensch, bewein dein Sünde gross

Passacaglia og fuge i c-moll

Om Johann Sebastian Bach

Johann Sebastian Bach (1685 i Eisenach i Thüringen, død 1750 i Leipzig i Sachsen) var en tysk komponist, orgel- og cembalovirtuos fra barokken, og en av de mest kjente komponistene i europeisk musikkhistorie.

Bach representerer barokkmusikkens høydepunkt. Han beriket sin hjemlige tyske barokkstil med en gjennomarbeidet kontrapunktikk, en uovertruffen harmonisk og motivisk organisering, samt rytmer, former og satsteknikker inspirert av utenlandske forbilder, spesielt italienske og franske.

I sin egen levetid var ikke Bachs musikk spesielt godt kjent blant det menige musikkpublikum. Selv om en relativt liten krets musikkjennere visste å verdsette musikken hans, hadde verkene til Telemann og Händel en langt bredere appell. Bach var mest kjent som klaviaturvirtuos og orgelekspert, og var dessuten en etterspurt lærer. Flere av elevene, ikke minst hans egne sønner, ble viktige videreformidlere av Bachs verk.

På slutten av Bachs liv var barokkens komplekse og flerstemmige estetikk blitt gammeldags. Bachs fire komponerende sønner var i varierende grad representanter for den nye «rokokkomusikken» som kjennetegnes av et gjennomsiktig lydbilde, en dominerende melodistemme og korte, enkle melodifraser. Haydn og Mozart var tidlig i karrieren mest påvirket av sønnene, men etter å ha studert farens musikk, tok de i bruk mer kontrapunktiske elementer og en tettere sats, og på den måten kan vi si at J.S. Bachs tankegang vendte tilbake i de modne wienerklassisistiske verkene. Beethoven studerte Bach allerede i ung alder og mange betydelige romantiske komponister, som Robert Schumann, Frédéric Chopin og Johannes Brahms, bygde mye av sin musikalske forståelse på Bach.

I årtiene etter Bachs død var musikken hans så godt som ukjent for det vanlige musikkpublikumet og ble knapt oppført offentlig før rundt 1830, da Felix Mendelssohn-Bartholdy og andre musikere fra den romantiske æra begynte å oppføre pasjonene og klaverkonsertene hans. Siden den gang har Bachs verk hatt en selvfølgelig plass i det klassiske musikkrepertoaret. (kilde: Wikipedia)

Detaljer

Dato
12. april 2017
Tid
19:00
Kategori for Arrangement

Region

Oslo og Akershus

Arrangør

Gamlebyen og Grønland menighet

Arena

Grønland kirke
Grønlandsleiret 34
Oslo, 0190 Norge
+ Google Map