Laster Arrangementer

« Alle arrangementer

  • Beklager. Denne arrangement har allerede funnet sted.

Gourvennec og Aarestad: Korsets vei

3. april 2017 kl.19:30
Skien kirke

 

Organist Ghislain Gourvennec, visuell kunstner Per Odd Aarrestad og skuespiller Grethe Ryen fortolker Paul Claudel og Marcel Dupré sitt verk Korsets vei.

Arrangement Navigasjon

Om Ghislain Gourvennec

Ghislain Gourvennec arbeider som kantor i Stokka kirke i Stavanger. Han begynte sin musikalske løpebane som 6-åring, med undervisning i orgel, piano, analyse, harmonilære og senere cembalo og direksjon. Sin diplomutdannelse har han fra Norge og Frankrike (Conservatoire National de Region de St Maur-des-Fosses og Universitetet i Stavanger).

Han har gjort en rekke konserter i Norge og Frankrike, både solo, med kammerensembler og orkestre. I 2004 mottok han stipend fra Assosiation Franco Norvégienne. Han har tidligere vært kantor i Sola, Sandnes, Skien kirke og musikkprodusent i Stavanger Domkirke.

Han har spilt inn samlede orgelverker av Henrik Ødegaard og verker av D. Buxtehude på orgelene i Sirdal.

Han er også en av initiativtakerne til orgelskolen Christine.

Om Per Odd Aarrestad

I første del av 1970-årene arbeidet Aarrestad parallelt med grafikk, tegning, maleri og skulptur. Virksomheten ble etter hvert konsentrert om grafikk, særlig dyptrykk, høytrykk og plantrykk, foruten tegning og skulptur; best kjent er hans tresnitt. I 1980-årene har Aarrestad arbeidet med tresnitt og litografi i farger og svart-hvitt. Grunnfargene rødt, gult og blått gir varme fargeklanger. Grafikken utføres gjerne i serier. f.eks. Tuddalsbrev med motiv hentet fra Tuddal i Telemark. Hans landskapsskildringer er gjengivelser av subjektive naturopplevelser. Bruddstykker av natur og mennesker stilles gjerne sammen i symbolske sammenhenger. (Hit kom vi og Her ute, begge 1979, Stavanger Fylkesgalleri). Aarrestads tegninger og litografier er mer figurative enn tresnittene. Aa.s virksomhet i 80-årene har vært mest konsentrert om større plastiske utsmykkingsarbeider, med få unntak relieffer i ulike teknikker. Formspråket var non-figurativt til midten av 70-årene, da abstrakte formelementer ble sammenstilt med stiliserte naturalistiske figurasjoner. Tre, stein, stål og messing varieres og kombineres. Innholdsmessig har materialbildene mye til felles med samtidige tegninger og grafiske arbeider. Seiersmotivet og en særpreget rytmisk, oppadstrebende tendens videreføres i relieffer til kirker, f.eks. alterveggen i Jørpeland kirke (1982). (kilde: Norsk Kunstnerleksikon)

Om Korsets vei og forfatteren

Korsets vei er et dikt om Jesu lidelsesvei på langfredag.

Paul Claudel ble født i 1868 og døde i 1955. Fransk forfatter og diplomat. Han var bror til skulptøren Camille Claudel.

Han debuterte 1882 med L’endormie (‘Den sovende’). Under en vesper i Notre-Dame de Paris i 1886 gjennomgikk han en religiøs omvendelse og ble en brennende katolikk.

Han skrev dramaer og lyrikk preget av religiøs mystikk, og han var influert av symbolismen. Blant hans verk kan fremheves dramaene L’Annonce faite à Marie (1912) og Le Soulier de Satin (1929), som utspiller seg i 1500-tallets Spania, samt lyrikkverket Cinq Grandes Odes (1910).

Om komponisten Marcel Dupré

Som komponist produserte han 65 opusnummer i et bredt spekter av verker. Han underviste også to generasjoner av velkjente organister som Jehan Alain og Olivier Messiaen.

Noen av hans verker stiller nesten umulige tekniske krav til utøveren. De av hans stykker som oftest høres og blir spilt inn, er fra hans tidlige år. Mange av hans verker er kjennetegnet av ekstremt hurtig tempo, hurtige figurer og krevende pedalbruk og ble vurdert som umulig å spille av ingen ringere Widor. Faktisk var det ingen andre enn komponisten selv som kunne spille dem de første årene.

På mange måter ble Dupré sett på som en Paganini for orgel. Han var en virtuos av høyeste klasse og bidro sterkt til utviklingen av teknikk, både i sin orgelmusikk og i sine pedagogiske verker. På samme måte som for Paganini er hans musikk relativt ukjent for musikere som ikke spiller det instrumentet den er skrevet for.

Om Skien kirke – arkitektur og visuell kunst

Skien kirke er et nygotisk kirkebygg fra 1894. Kirken er hovedkirke i Skien prosti og har 1400 sitteplasser. Kirken er 47 meter lang med en tårnhøyde på 68 meter, den innvendige høyden er 17 meter. Den er tegnet av arkitekt Hagbarth Martin Schytte-Berg.

Dagens kirke ble bygget med utgangspunkt i forventninger om at Skien skulle bli et bispesete og at den nye kirken skulle bli domkirke, noe som ikke skjedde. Under den andre verdenskrigen omdefinerte riktignok Quislings okkupasjonsregjering kirkesognene, og Skien kirke ble kalt domkirke frem til krigen var over og den tidligere, geografiske kirkeordningen ble gjeninnført.

Bildet til venstre for koret – Kristi nedleggelse i graven – er en kopi av Michelangelo Merisi da Caravaggios original som i dag henger i den pavelige malerisamling i Roma.ovedtårn, og er kledt med rød teglsten og med glasert tegl som markerer fasadebånd og bueslag.

Detaljer

Dato
3. april 2017
Tid
19:30
Kategorier for Arrangement
, ,

Region

Agder og Telemark

Arrangør

Skien menighet

Arena

Skien kirke
Kirkegata 1
Skien, 3717 Norge
+ Google Map