Laster Arrangementer

« Alle arrangementer

  • Beklager. Denne arrangement har allerede funnet sted.

Komponist Kjell Mørk Karlsen 70 år

27. april 2017 kl.19:30
Uranienborg kirke

Over to kvelder – 26. og 27. april – fremfører organist James D. Hicks de seks orgelsymfoniene til komponisten Kjell Mørk Karlsen.

Medvirkende

James D. Hicks  – organist

Kjell Mørk Karlsen – kåseri

Om komponisten

Mørk Karlsen har vært svært opptatt av musikk fra middelalder, renessanse og barokk, og i 1969 stiftet han ensemblet Oslo Pro Musica Antiqua som han ledet frem til 1974. Han har også vært knyttet til Musica Sacra- bevegelsen, der målsettingen har vært å fornye interessen for liturgien og den tidlige kirkemusikken, samtidig som en var opptatt av neoklassisk tysk kirkemusikk.

Karlsens tidlige verker er preget av en kirkelig liturgisk-musikalsk tradisjonstilknytning, mens etter hvert endres verkenes tonalitetsfølelse og dissonansbehandling, noe som bringer ham nærmere strømninger i vår egen tid, uten at han gir avkall på tradisjonelle musikalske elementer. Etter et viktig studieår i 1983-84 hos den finske komponisten Joonas Kokkonen er det etter hvert symfonikeren Mørk Karlsen som trer frem med en rekke symfonier og oratorier av stort format. Nevnes bør også Mørk Karlsens sonater og strykekvartetter som viser hans forkjærlighet for klassiske kammermusikkformer.

Ved siden av profanmusikken har Mørk Karlsen en omfattende produksjon av kirkelig bruksmusikk for kor, solister, instrumenter og orgel – som for eksempel samlingen Laudate Dominum som inneholder 100 kormotetter til alle kirkeårets søndager. Men han har også vært opptatt av å videreføre og fornye kirkemusikkformer av større format. Nevnes kan her det symfoniske oratoriet Lilja fra 1987, Johannespasjonen fra 1991 og Sinfonia da Requiem (Symfoni nr. 2) fra 1995.

Som komponist har Karlsen levert en rekke verker, kirkelige såvel som verdslige. Det har dreid seg om veker for både kor og orkester, og i tonespråk nært såvel det klassiske som det mer moderne.

Detaljer

Dato
27. april 2017
Tid
19:30
Kategori for Arrangement

Region

Oslo og Akershus

Arrangør

Uranienborg menighet

Arena

Uranienborg kirke
Oslo, 0259 Norge + Google Map