Laster Arrangementer

« Alle arrangementer

  • Beklager. Denne arrangement har allerede funnet sted.

Hugo Mohrs takmaleri

7. april 2017 kl.16:00 - 23:59
|Andre datoer (Se alle)
Oslo Domkirke

Det 1500 kvadratmeter store takmaleriet til kunstneren Hugo Mohr er det største i sitt slag i Norge og er også unikt i europeisk sammenheng.

I tillegg til de tidspunktene som er lagt inn i Påske og pasjonskalenderen er Hugo Mohrs takmaleri mulig å oppleve man-tor kl 10-16 og lør-søn kl 10-16; 2.4 til 4.6.

Oslo domkirke, tidligere Vår Frelsers kirke, er en korskirke. Den sto ferdig i 1697.

Kirken skiftet navn fra Vår Frelsers kirke til Oslo domkirke i anledning Oslo bys 900-årsjubileum i 1950.

Den nåværende kirken er den tredje domkirken i Oslos historie. Kirkebygget ble reist som erstatning for Hellig Trefoldigheds kirke, som i sin tid hadde erstattet St. Hallvards domkirke. Oslo domkirke er delvis bygget av materialer fra de tidligere kirkene.

Oslo domkirke har gjennomgått flere omfattende endringer. De viktigste er ombyggingen på 1850-tallet, foretatt under ledelse av arkitekt Alexis de Chateauneuf, og Arnstein Arnebergs restaurering frem mot 900-års jubileet i 1950.

Visuell kunst

Det 1500 kvadratmeter store takmaleriet til kunstneren Hugo Mohr er det største i sitt slag i Norge og er også unikt i europeisk sammenheng. Det er malt i perioden 1937 – 1950 og sto ferdig til den siste store ombyggingen av Oslo domkirke. Maleriet dekker hele taket i alle kirkerommets fire skip.

I midten av taket, i kirkens kryss, stråler en veldig sol med inskripsjonen Gloria in excelsis Deo – Ære være Gud i det høyeste. Lyset strømmer ut over hele taket og ned til billedmotivene i hvelvene i de fire skipene. Motivene i henholdsvis øst-, nord- og sydskipet er hentet fra de tre trosartiklene. I vestskipet finner vi enkeltstående figurer av de fire evangelistene og fire profeter.

Fondfeltene

I enden av hvert av øst-, nord-, og sydskipet finner vi takmaleriets fondfelt. Disse tre fondfeltene viser tre ulike Kristus-skikkelser: I østskipet som utgjør kirkens kor, ser vi den skapende Kristus. I nordskipet er den den kjempende og seirende Kristus framstilt. Og i sydskipet fremstilles den døpte Kristus. I alle tre fondfeltene går livstreet igjen i forskjellige variasjoner. Det samme gjør duen og kristusfigurenes utbredte armer der hendene har ulike posisjoner. Se bilder fra fondfeltene i fotoalbumet nede på siden.

Østskipet

Østskipet er fremst i kirkerommet og utgjør kirkens kor. Her finner vi takmaleriets Skapelseshvelv, etter motivet som er malt i hvelvets fondfelt: Kristus i skapelsen. Motivene i Skapelseshvelvet er hentet fra Det gamle testamente.

Nordskipet

Kirkens nordskip er til venstre når du kommer inn. Talmaleriene utgjør her Kristushvelvet etter motivet malt i nordskipets fondfelt: Kristus i kamp og seier. Bildene i nordskopet er hentet fra Jesu liv og følger den andre trosartikkel.

Sydskipet


Kirkens sydskip er til høyre når du kommmer inn. Her finner vi Helligåndshvelvet i takmaleriet. I syd-skipets fondfelt er Jesu dåp avbildet. Bildene i sydskipet skildrer kirkens liv og er bygd over den tredje trosartikkelen.

Detaljer

Dato
7. april 2017
Tid
16:00 - 23:59
Kategorier for Arrangement
,

Region

Oslo og Akershus

Arrangør

Oslo Domkirke

Arena

Oslo Domkirke
Karl Johans gate 11
Oslo, 0154 Norge
+ Google Map