Laster Arrangementer

« Alle arrangementer

  • Beklager. Denne arrangement har allerede funnet sted.

Edvard Munch: Det syke barn

4. april 2017 kl.10:00 - 18:00
|Andre datoer (Se alle)
Nasjonalgalleriet

Det syke barn inngår i utstillingen Livets dans. Maleriet omtales gjerne som Munchs gjennombruddsverk og vitner om hans orientering mot en mer personlig og emosjonelt forankret uttrykkskunst.

(Foto: Nasjonalmuseet / Høstland, Børre)

Åpningstider

Mandag stengt – tirsdag, onsdag og fredag 10–18 – torsdag 10–19 – lørdag og søndag 11–17

Det syke barn

Et sykeleie. Scenen er lagt enkelt opp med hovedmotivet stilt sentralt og langt framme i billedrommet. Detaljene er tonet ned til fordel for noen iøynefallende temaer: pikens hode mot den hvite puten, kvinneskikkelsens bøyde nakke og kontakten mellom de to. Maleriet omtales gjerne som Munchs gjennombruddsverk og vitner om hans orientering mot en mer personlig og emosjonelt forankret uttrykkskunst. Det blir ofte satt i sammenheng med tapet av hans ett år eldre søster Sophie som døde av tuberkulose i 1877.

Selv omtalte Munch maleriet som sin avskjed med realismen. Bildets stofflige, skisseaktige uttrykk skiller det også fra den mer dagklare, virkelighetsnære realismen som dominerte blant kunstnerne i Munchs samtid. Tykt påsmurte lag med maling veksler med tynne, rennende striper, pastose penselstrøk med skrapte sår og merker i overflaten. Oppmerksomheten trekkes mot bildets fysiske overflate og dets faktiske tilblivelse. Det framstår som skissemessig og ufullført, som om det er stoppet midt i den skapende prosessen. Her viser Munch seg for alvor som det «uferdige» kunstverkets mester.

Det syke barn er ein del av utstillinga Livets dans.

Livets dans på ei kunstreise frå antikken til 1950, med hovudvekt på norsk kunst etter 1800.

Høgdepunkt i museets rikhaldige samling av Edvard Munchs verk er Skrik, Madonna, Det syke barn og Livets dans.

Av utanlandsk kunst blir fleire arbeid av tyske Lucas Cranach presenterte. Den italienske kunstnaren Artemisia Gentileschis Den botferdige Maria Magdalena er blant dei viktigaste måleria frå barokken.

Kurator for utstillinga er Nils Ohlsen. (kilde: Nasjonalmuseet)

– See more at: http://www.nasjonalmuseet.no/no/utstillinger_og_aktiviteter/utstillinger/nasjonalgalleriet/Livets+dans.+Samlingen+fra+antikken+til+1950.9UFRjUZh.ips#sthash.lBbD9iPZ.dpuf

Detaljer

Dato
4. april 2017
Tid
10:00 - 18:00
Kategori for Arrangement

Region

Oslo og Akershus

Arrangør

Nasjonalmuseet

Arena

Nasjonalgalleriet
Universitetsgata 13
Oslo, 0164 Norge
+ Google Map